De siste årene har tømmerprisene i Norge steget kraftig. Dette har store konsekvenser for skogbruk, byggebransjen og også markedet for fyringsflis. Men hva driver denne prisøkningen, og hvilke effekter har det på viktige næringer som avhenger av tømmer?
I denne bloggposten ser vi på de viktigste faktorene og hvordan dette påvirker både skogeiere og forbrukssiden – spesielt innen leveranser av fyringsflis.
Økningen har får enkelte fraksjoner vært på over 80% de siste årene. Og økningen bare det siste året har vært på:
Prisvekstens bakgrunn
Prisveksten på tømmer i Norge er drevet av flere faktorer:
Økt global etterspørsel: Etterspørselen etter trevarer har skutt i været globalt, spesielt innen byggebransjen. Mange land har opplevd sterk vekst i byggemarkedet etter pandemien, noe som har økt etterspørselen etter norsk tømmer. Den svake norske krona gjør også sitt til at vårt tømmer er etterspurt.
Lavere produksjon i andre land: Skogbruksproblemer, som skogbranner og barkbilleangrep, har ført til lavere produksjon, noe som har økt presset på tømmermarkedet.
Transportutfordringer: Globale forsyningskjeder er under press. Økte transportkostnader og mangel på arbeidskraft har gjort det dyrere å frakte tømmer.
Bærekraftig bygging: Treverk har blitt et ettertraktet byggemateriale som et grønt alternativ til stål og betong. Denne trenden presser prisene ytterligere opp.
Sammenligning av KPI og Tømmerpriser Lauvtre massevirke) Kilde: https://www.ssb.no/statbank/table/09242
Konsekvenser
Skogeiere: Den økte etterspørselen og de høyere prisene er positivt for skogeiere, som opplever en betydelig økning i inntektene. Isolert sett er jo dette positivt og det vil forhåpentligvis føre til at det vil være lettere å opprettholde en god og balansert skogsdrift
Byggebransjen: Høyere tømmerpriser har ført til økte byggekostnader. Mange byggeprosjekter er blitt dyrere eller forsinket, noe som har ført til press i markedet og høyere boligpriser.
Forbrukerne: For vanlige forbrukere betyr dette høyere kostnader for byggeprosjekter og ferdigstilte boliger, noe som kan gjøre det vanskeligere å komme inn på boligmarkedet.
Fyringsflis: En utfordring i et stramt marked
Prisveksten på tømmer påvirker også markedet for fyringsflis, som produseres av biprodukter fra skogbruket. Denne råvaren blir dyrere i takt med tømmerprisene, noe som har konsekvenser for fjernvarmeanlegg, industri og husholdninger som benytter flis til oppvarming.
Økte produksjonskostnader: Høyere priser på råvarer som avkapp og grener, fører til at fyringsflis også blir dyrere å produsere.
Knapphet på ressurser: Etterspørselen etter tømmer har også skapt knapphet på biprodukter som flis, noe som kan føre til forsinkelser i leveransene.
Nær og Fjernvarmeanlegg: Mange anlegg, som er avhengige av stabil tilgang til flis, står overfor økte kostnader. Dette kan bety at sluttbrukere vil oppleve økte priser.
Veien videre
Selv om økte tømmerpriser har skapt utfordringer i flere sektorer, representerer de også en mulighet for skogbruket og den grønne omstillingen. Økt bruk av tre som et bærekraftig byggemateriale vil sannsynligvis fortsette å være en viktig del av Norges fremtidige økonomi. For fyringsflis, som spiller en viktig rolle i fornybar oppvarming, er det avgjørende at produksjonskjeden optimaliseres for å sikre stabile priser og leveranser i et krevende marked.
Vi i Agder Miljø jobber hver dag med å skaffe så mye rimelig virke som overhodet mulig, slik at vi fortsatt kan være en stabil leverandør for våre kunder. Men vi er dessverre der at vi er helt nødt til å justere våre priser i forhold til markedet.